Pörssisähkö pian myös eParkingissa!

Pian myös eParkingissa on mahdollista ottaa käyttöön pörssisähköhinnoittelu! Pörssisähköominaisuutta on toivottu pitkään, ja vihdoin se on tulossa myös eParkingiin.

eParking sovellus spot-ajastus

Mikä on pörssisähkö?

Pörssisähkö on sähkösopimus, jossa sähkön hinta määräytyy sähköpörssissä tunneittain vaihtuvien markkinahintojen mukaan. Toisin kuin perinteisissä kiinteähintaisissa sopimuksissa, pörssisähkön hinta ei ole ennalta määrätty, vaan se vaihtelee kysynnän ja tarjonnan mukaan.

Jotta kiinteistö voi hyödyntää pörssisähköä, sen tulee tehdä pörssisähkösopimus valitsemansa sähköyhtiön kanssa. Pörssisähkön käyttöönotto ei vaadi muutoksia kiinteistön sähköjärjestelmiin, vaan kyseessä on sopimukseen liittyvä muutos.

Sähkön hinta on tyypillisesti alhaisimmillaan yöllä ja viikonloppuisin, kun sähkönkulutus on vähäisempää. Huippukulutuksen aikoina, kuten arkiaamuisin ja -iltaisin, hinta voi nousta. Pörssisähkön hintaan vaikuttavat myös monet muut tekijät, kuten sääolosuhteet ja polttoaineiden hinnat.

Miksi kannattaa valita pörssisähkön mukainen laskutus?

Pörssisähköön siirtyminen voi olla fiksu valinta monille sähköautoilijoille ja muille kuluttajille, jotka haluavat säästää sähkölaskussaan ja vaikuttaa omaan sähkönkulutukseensa. 

Syitä pörssisähkön valintaan on monia!

  • Pörssisähkön keskimääräinen hinta on usein alhaisempi kuin kiinteähintaisten sopimusten hinta. Ajoittamalla lataamisen ja muun sähkönkäytön edullisemmille tunneille kuluttaja voi säästää merkittävästi sähkölaskussa.

  • Pörssisähkö kannustaa seuraamaan sähkön hinnan vaihteluita ja sopeuttamaan kulutusta sen mukaan. Tämä voi auttaa vähentämään sähkönkulutusta ja pienentämään hiilijalanjälkeä.

  • Pörssisähkön hinnoittelu on läpinäkyvää, sillä kuluttaja näkee reaaliaikaisesti, paljonko sähkö maksaa. Tämä voi auttaa tekemään tietoisempia päätöksiä sähkönkäytöstä.

  • Pörssisähkö sopii erityisen hyvin kuluttajille, joilla sähkönkulutus on joustavaa, eli kuluttuja pystyy siirtämään osan kulutuksestaan edullisemmille tunneille.

Pörssisähköpalvelun sisältö eParkingissa

  • Sähköenergia: Laskutetaan käyttäjältä toteutuneen pörssisähkön hinnan mukaan.

  • Kiinteä hinta: Asiakas voi määritellä kiinteän hinnan kulutuksen mukaan (esimerkiksi arvioitu keskimääräinen siirtohinta). Asiakkaan tulee itse määritellä tämä hinta, ja se kannattaa arvioida esimerkiksi oman sähköverkkoyhtiön siirtohinnan perusteella.

  • Komissio: Asiakas voi määritellä prosentuaalisen komission, joka lisätään pörssisähkön hintaan. Lopullinen hinta muodostuu siis pörssisähkön hinnasta ja määritellystä komissiosta.

Esimerkki: Kulutettu energia laskutetaan pörssisähkön hinnan mukaan, kiinteäksi hinnaksi arvioidaan 8 snt/kWh ja komissioksi 10 % pörssisähkön mukaisen sähköenergian hinnan lisäksi.

Edellytykset pörssisähkön käyttöönottoon eParkingissa

Pörssisähkön käyttöönottaminen eParking-palvelussa edellyttää muutamaa asiaa:

  • Uudemman eTolppa-teknologian laitteet: kiinteistössä olevien latauslaitteiden tulee olla uudemman eTolppa-teknologian laitteita. Nämä laitteet tukevat pörssisähköä, ja asiakkaan laskutus menee oikein. Jos et ole varma, ovatko kiinteistösi laitteet uudempaa eTolppa-teknologiaa, voit varmistaa asian myyjiltämme.

  • Kiinteistön tai latauskentän sähkösopimuksen on oltava pörssisähköpohjainen.

Laitteidesi yhteensopivuuden pörssisähköhinnoittelun kanssa voit tarkistaa meiltä. Pörssisähköominaisuus toimii aluksi vain tiettyjen laitteiden kanssa, mutta kehitämme ominaisuutta jatkuvasti, jotta uusia laitteita saadaan toimimaan Pörssisähköllä. Huomioi siis, että esimerkiksi vanhemman kannan sähköautojen latauslaitteet eivät välttämättä ole yhteensopivia Pörssisähköominaisuuden kanssa.

Miten saan pörssisähköominaisuuden käyttööni?

Pörssisähkö-palvelun voi tilata eParkingilta samalla tavalla kuin muutkin operointipalvelut. Kiinteistön edustaja tilaa palvelun eParkingilta. Jos haluat kysyä lisää pörssisähköstä tai tilata ominaisuuden käyttöön kiinteistöösi, ole yhteydessä myyntitiimiimme.

Ruoholahden Pysäköinti pilotoi eParkingin pörssisähköpalvelua

Ruoholahden Pysäköinti Oy otti eParkingin pörssisähköpalvelun käyttöön 1.9.2024, ja pilotoi palvelua ensimmäisenä Suomessa. Ruoholahden Pysäköinti on suuri pysäköintikokonaisuus Helsingin Ruoholahdessa, johon sisältyy neljä pysäköintitaloa, pysäköintilaitospaikkoja sekä 25 erillistä pysäköintialuetta. Yhteensä Ruoholahden Pysäköinnillä on  yli 1200 pysäköintipaikkaa, joista jokaisella paikalla on lataus- ja lämmityslaite. Voit lukea Ruoholahden pysäköintikokonaisuudesta lisää blogikirjoituksestamme

Ruoholahden Pysäköinti on ollut mukana kehittämässä pörssisähköominaisuutta yhdessä eParking-palveluiden operaattorin IGL-Technologies Oy kanssa. Pörssisähköominaisuus mahdollistaa jatkossa sen, että Ruoholahden Pysäköinnin asiakkaat voivat optimoida autonsa latauksen ja lämmityksen niihin ajankohtiin, jolloin pörssisähkö on edullisinta. Ruoholahden Pysäköinti halusi lähteä mukaan pörssisähköominaisuuden kehittämiseen sekä pilotoimiseen, sillä tutkimusten mukaan autoilijat arvostavat konkreettisia säästöjä sähköenergian kulutuksessa. Ruoholahden Pysäköinti haluaa vastata autoilijoiden tarpeisiin ja toiveisiin testaamalla eParkingin tulevaa pörssisähköominaisuutta. Ruoholahdesta saatujen kokemusten ja palautteiden perusteella pörssisähköominaisuutta kehitetään eteenpäin entistä paremmaksi ja toimivammaksi. Ominaisuus tulee saataville loppuvuodesta 2024.

Seuraava
Seuraava

Taloyhtiölatauksen voi tehdä myös kohtuuhintaisesti ja skaalautuvasti