Okartek Oy: uudessa tehtaassa varauduttiin sähköautoilun kasvuun rakentamalla kattava latausinfrastuktuuri

Kun tunnettu suomalainen muovialan sopimusvalmistaja Okartek Oy ryhtyi rakennuttamaan uutta, modernia tehdastaan Kaarinan Raadelmaan, päätettiin sähköautojen latausratkaisu ottaa osaksi projektia jo suunnitteluvaiheessa. Yrityksessä nähtiin, että autokannan sähköistyminen on selvä kehityssuunta, joka haluttiin huomioida ajoissa.

"Autokanta sähköistyy, joten pidimme selvänä, että uudisrakennukseen tulee heti alusta saakka kunnollinen ja riittävän iso sähköautojen latausinfrastruktuuri", kertoo yrityksen toimitusjohtaja Jari Mäenranta. Lopulta tehtaan yhteyteen rakennettiin 30 sähköautojen latauspaikkaa, mikä ylittää nykyisen tarpeen mutta tarjoaa toivotun mukaisesti myös laajennusmahdollisuuksia tulevaisuutta silmällä pitäen. "On hyvä, että kapasiteettia on varalla – autokannan sähköistyminen kuitenkin etenee", Mäenranta pohtii.

Okartek Oy:n tehdasrakennus, jonka seinässä sähköauton UTUMaX-latauslaitteita.

Okartek Oy:n tehdasrakennus uusine latauslaitteineen Kaarinan Raadelmassa

Käyttö rajattu henkilöstölle ja vierailijoille

Latausratkaisut olivat osa tehdassuunnittelua jo hankkeen alkuvaiheessa. “Kun latauslaitteille oli löytynyt sopiva sijainti, päätimme niiden määrän ja valitsimme tarpeisiimme parhaiten sopivan laitekannan", Mäenranta kertoo. Sijainti saatiin ratkaistua vaivattomasti, sillä laitteet asennettiin suoraan rakennuksen seinään.

Okartekin tehtaan upouudet latauspaikat on tarkoitettu yksinomaan yrityksen omalle henkilöstölle sekä yrityksen vieraille, eikä niitä ole suunniteltu avattavan julkisiksi missään vaiheessa. "Emme halua tehtaan pihalle ylimääräistä liikennettä", Mäenranta toteaa. 

Kotimainen laite, jossa on yrityksen oma kädenjälki mukana

Okartek valitsi latauslaitteiksi UTU Oy:n valmistamat 11 kW:n Type 2 -pistokkeilla varustetut UTUMaX-latauslaitteet. Yritykselle juuri nämä täysin kotimaiset, pohjoisiin sääoloihin kestäviksi suunnitellut ja testatut laitteet olivat paitsi teknisesti sopiva, myös yhteistyön kannalta luonteva valinta: yritys valmistaa UTU:lle latauslaitteiden muovikuoret.

"Laite oli meille ominaisuuksiltaan kaiken kaikkiaan sopiva, ja koska valmistamme siihen kuoret, valinnassa oli mukana myös oma kädenjälkemme. Muotoilultaan UTUMaX on fiksun näköinen, joten myös sen ulkonäkö miellyttää", Mäenranta toteaa. Laitteiden toimitusketju oli selkeä: "Valmistimme kuoret ja toimitimme ne UTUn tehtaalle Ulvilaan, mistä ne palasivat meille käyttöönottoa vaille toimintavalmiina laitteina."

Uudisrakennuksen suunnittelu ja toteutus on ollut parin vuoden mittainen prosessi, jossa latausratkaisujen käyttöönotto ajoitettiin rakennuksen valmistumisen yhteyteen. Tärkeintä Mäenrannan mukaan oli, että latauslaitteet olisivat valmiina käyttöönottoon, kun toiminta uusissa tiloissa alkaa: "Pääasia on, että laitteet ovat seinässä, kun ihmiset palaavat töihin."

Vaatimuksena helppous ja vaivattomuus

Yritykselle oli tärkeää, ettei järjestelmä tuo minkäänlaista lisätyötä arkeen. Latauksen hallinta haluttiin mahdollisimman kevyeksi. "Halusimme järjestelmän, joka ei työllistä meitä lainkaan. Tarjoamme latausmahdollisuuden, mutta emme halua käyttää siihen työaikaresursseja."

Ratkaisuksi valikoitui eParkingin sovelluspohjainen järjestelmä, jossa käyttäjät maksavat latauksesta itse ja yritys määrittää vain hinnan. "Määrittelemme sovellukseen lataussähkön hinnan, ja jokainen työntekijä hoitaa latauksen itse. Meidän ei tarvitse osallistua siihen millään tavalla, vaan eParking latausoperaattorina huolehtii kaikesta", Mäenranta luonnehtii. 

Mäenrannan  mukaan yhteistyö eParkingin kanssa sujui saumattomasti. Alkuvaiheessa ratkaisua suunniteltiin yhdessä, ja myöhemmin eParking hoiti järjestelmän käyttöönoton. "Kartoitimme eParkingin latauspalveluiden liiketoimintajohtaja Antti Hiekkasen kanssa, mikä olisi meille paras ratkaisu. Teimme sopimuksen, ja kun toimintavalmiit laitteet projektin päätteeksi olivat asennettuina seinässä, eParkingilta tuli henkilö paikan päälle tekemään käyttöönoton ja opastamaan järjestelmän käyttämisessä." 

Okartekilla ollaan oltu tyytyväisiä koko projektin etenemiseen. "Kaikki on mennyt odotetusti ja palvelu on ollut hyvää”, Mäenranta summaa. Kesän aikana latauspaikkojen hyödyntäminen on ollut hänen mukaansa vielä suhteellisen vähäistä, mutta varsinainen käyttö alkaa, kun tehdas aloittaa toimintansa elokuussa. "Kun sata ihmistä palaa töihin ja mukaan tulevat myös asiakkaat ja toimittajat, käyttö lisääntyy merkittävästi."


Referenssiä varten haastattelimme Okartek Oy:n toimitusjohtaja Jari Mäenrantaa.

Seuraava
Seuraava

Massun Parkki: Pysäköintihallin latausinfrastruktuuriprojekti – älykästä, yhteensopivaa ja skaalautuvaa