Espoolainen taloyhtiö onnistui päivittämään lämmitystolpat sähköautojen lataustolpiksi ilman yhtiökokousta

Kiinteistö ja rakentamine toukokuu 2024

Artikkeli Helsingin Sanomien Business News -liitteessä– Kiinteistöt ja rakentaminen toukokuu 2024

Espoossa sijaitseva taloyhtiö onnistui päivittämään vanhat huonokuntoiset autojen lämmitystolpat älykkäiksi sähköautojen lataustolpiksi ilman yhtiökokouksen raskasta päätösprosessia. Keskeisessä osassa onnistumista oli päätös hankkia taloyhtiöön suoraan lämpötolpan tilalle sopivat latauslaitteet.

Sähköinen liikenne on jo nyt keskeinen ja kasvava osa kestävää kehitystä, ja siksi myös taloyhtiöiden päätöksenteossa on hyvä ottaa huomioon, että sähköautot ovat tulleet jäädäkseen. Perinteisiin polttomoottoriautoihin verrattuna sähköautot tuottavat huomattavasti vähemmän hiilidioksidipäästöjä, etenkin jos niiden lataamiseen käytetään uusiutuvaa energiaa, kuten tuuli- tai aurinkosähköä. Jo nyt monet taloyhtiöiden asukkaat haluavat ajaa päästöttömällä autolla ja tukea ilmastotavoitteiden toteutumista. Kuitenkin hintavat latauslaitteet ja kalliit muutokset taloyhtiön sähköjärjestelmiin saattavat saada taloyhtiöt epäröimään latauslaitteiden hankkimista. Myös pitkät päätösprosessit taloyhtiöissä voivat viedä kiinnostusta latauslaitteiden hankkimiseen tai vähintään siirtävät hankintapäätöstä. Sähköautojen yleistymisen ei kuitenkaan tarvitse välttämättä merkitä mittavia investointeja latausinfrastruktuuriin, johon taloyhtiöllä ei ole varaa.

Älykkäät latauslaitteet edullisesti ja ilman yhtiökokousta

Latauslaitteiden hankintaprosessi voi parhaimmillaan olla helppo, kustannustehokas ja sujua jopa ilman yhtiökokousta. Malliesimerkki tällaisesta hankkeesta on espoolainen taloyhtiö Asunto Oy Espoon Kalliorinne 9, johon vanhojen huonokuntoisten lämmitystolppien tilalle hankittiin älykkäät latauslaitteet edullisesti ja ilman yhtiökokousta. Taloyhtiön puheenjohtaja teetti jo vuonna 2012 kartoituksen, jossa selvisi, että heidän olemassa oleva sähköinfra mahdollistaisi 3,6 kW:n tehoiset latauslaitteet heidän 20:lle autopaikalle. Näissä hidaslatauslaitteissa lataus tapahtuu kuten normaalista lämmitystolpasta, mutta turvallisesti latauskäyttöön tarkoitetusta pistorasiasta. Taloyhtiön hallitus päätyi muutama vuosi selvityksen jälkeen päättämään, että vanhat lämpötolpat vaihdettaisiin kerralla uusiin sähköautojen latauksen mahdollistaviin latauslaitteisiin. Nyt taloyhtiössä on asukkaiden käytössä sähköautojen lataukseen soveltuvat latauslaitteet vanhojen lämmitystolppien tilalla. Samalla nämä uusitut laitteet palvelevat turvallisesti myös polttomoottoriautojen lämmittäjiä.

— Teetimme taloyhtiöömme kartoituksen ja pyysimme tarjouksia lämmitystolppien päivittämisestä uusiin. Projektiin emme tarvinneet taloyhtiön kokousta, koska hintaero tavallisten lämpötolppien ja sähköautojen latauksen mahdollistavien lataustolppien välillä oli minimaalinen, ja tämä voitiin toteuttaa huoltotoimenpiteenä. Tämä mahdollisti lämpötolppien päivittämisen ilman yhtiökokousta, kertoo kyseisen taloyhtiön puheenjohtaja Jani Väliheikki.

Laitteet on asennettu taloyhtiöön 2016, ensimmäinen sähköauto taloyhtiöön tuli vuonna 2017, ja nyt taloyhtiössä on jo 12 sähköautoa. Väliheikki arvelee, että lähivuosina sähköautot tulevat olemaan enemmistössä taloyhtiössä. Taloyhtiö otti käyttöön eParking-järjestelmän, jonka ansiosta lataus -ja lämmitystolppien laskutus menee suoraan tolpan käyttäjälle kulutuksen mukaan. Taloyhtiön ei tarvitse miettiä, kuinka he laskuttavat sähköautojen lataajia ja autojen lämmittäjiä, sillä eParking-järjestelmässä laskutuksen pystyy kohdentamaan suoraan käyttäjälle. Taloyhtiö otti käyttöön myös eParkingin kuormanhallinnan, joka valvoo ja tasaa taloyhtiön sähkökuormaa. Kuormanhallinnan ansiosta sähköä riittää taloyhtiössä kaikille.

Nopea ja vaivaton prosessi

Väliheikki kehuu latauslaitteiden hankintaprosessia nopeaksi ja vaivattomaksi. Myös laitteiden asennus sujui moitteettomasti ilman viiveitä, ja asukkaat saivat kattavan opastuksen niin laitteiden kuin eParking-järjestelmänkin käyttöön.

— Olemme keskustelleet järjestelmän päivittämisestä perinteisestä suko-pistorasiasta type2-pistokkeisiin ja suurempiin lataustehoihin, mutta vielä vuosien jälkeen järjestelmä vastaa hyvin taloyhtiön tarpeisiin ja suurempitehoiselle lataukselle ei ole tarvetta, Väliheikki huomauttaa.

Mukana myös kolme syytä valita eParking:

  1. eParking on palvelu, jonka avulla sähköautojen lataus ja pysäköinnin hallinta sujuu missä tahansa vaivatta.

  2. Mobiilisovelluksella voi etäohjata lämmitys- ja latauslaitteita, eli esimerkiksi aloittaa, lopettaa ja ajastaa latauksen tai lämmityksen.

  3. Taloyhtiö päättää itse ajoneuvojen lataukseen ja lämmitykseen käytetyn sähkön hinnan.

Lisäksi…

  • Helpottaa isännöitsijän arkea

  • Kustannustehokas kokonaisvaltainen ratkaisu, jota on helppo päivittää myös tulevaisuudessa

  • Latausnopeudella on myös vaikutusta hintaan

  • Hidaslatauslaitteet (1,8-3,6 kW) ovat edullisempia, ja tehokkaammat (11-22 kW) peruslaitteet ovat hinnakkaampia


Edellinen
Edellinen

Sähköautoilun uusi aika: Latausasemat yrityskiinteistöjen parkkipaikoille – laki velvoittaa, eParking auttaa!

Seuraava
Seuraava

Kohta on jo kiire! Sähköautojen latauspiste on asennettava ei-asuinkäytössä olevien rakennusten pysäköintipaikoille vuoden loppuun mennessä